Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Ustavite hlepenje po sladkem


Ste tudi vi med tistimi, ki vas najpogosteje po obroku ali pa vmes popade neustavljiva želja po sladkem? In si privoščite sladico ali vsaj konkreten košček čokolade? Čeprav se večinoma zavedamo, da nezdrava prehrana vodi v debelost in številne bolezni, je vzorec prehranjevanja zelo težko spremeniti. Prevladujoče a zmotno, prepričanje je, da je potrebno hlepenje po sladkem obvladati z veliko mero samo nadzora in volje. Hlepenja so namreč odvisna od sestave vaše mikrobiote v črevesju! Ker je mikrobiota sestavljena iz živih mirkoorganizmov in v največji meri odvisna od naše prehrane, je rešitev bolj preprosta: Naše mikrobe je potrebno nahraniti s pravo hrano! Morda boste osupli nad razlago zakaj se tako močna želja sploh sproža, še bolj pa se boste lahko razveselili predlaganih ukrepov, ki bodo vaše hlepenje po sladkem drastično zmanjšali.

Hlepenje po hrani je odvisno od vaših črevesne mikrobiote

Mikrobiota je skupek vseh mikroorganizmov (mikrobov, bakterij ipd.), ki prebivajo v našem črevesju, na sluznicah in na koži. Vsak od nas ima edinstveno sestavo svoje črevesne mikrobiote. Na sestavo bakterij, njihovo medsebojno razmerje in število različnih sevov, vpliva starost, spol, življenjski slog, geografsko poreklo, okolijski faktorji, kot tudi uporaba zdravil, predvsem antibiotikov.

Za naše zdravje je zelo pomembno, da so vsi mikroorganizmi v ravnovesju in prevladujejo dobre oz. nevtralne bakterije. Ko se ravnovesje poruši in prevladajo slabe bakterije, pa se začnejo težave. Verjetno ste že kdaj izkusili glivične okužbe, ki so se zaradi čezmerno razmnoženih kvasovk pojavile po jemanju antibiotikov? Tudi slaba, neuravnotežena in s hranili osiromašena prehrana ruši ravnotežje mikrobiote, kar lahko vodi k hlepenju po nezdravi hrani, ki jo potrebujejo nezdrave bakterije.

Ker gre za žive organizme, se naša mikrobiota lahko spreminja – najbolj s hrano, ki jo zaužijemo, pa tudi z dodatnim uživanjem dobrodejnih mikroorganizmov. Rast teh majhnih mikroorganizmov je namreč odvisna od tega, s čim jih hranimo. Velika razlika je, če zaužijete pečen krompirček ali joto k kislim zeljem, saj se populacija določenih mikroorganizmov lahko poveča, spet drugih pa zmanjša.

Raznoliki mikroorganizmi v črevesju potrebujejo različna hranila za različne seve, rast in razmnoževanje, Bakteroidi (Bacteroidetes) za rast potrebujejo določene maščobe, Prevotella potrebuje ogljikove hidrate, Bifidobakterije vlaknine, kvasovke pa sladkor. Če vnašamo velike količine sladkorja, se sevi gliv (kot na primer najbolj poznana Candida Albicans) preveč razrastejo, kar lahko povzroča utrujenost, hormonska neravnovesja in številne težave.



Črevesna mikrobiota močno vpliva na naše počutje

Naši črevesni prebivalci pomembno vplivajo tudi na naše počutje. Črevesje in možgani komunicirajo preko najbolj razvejanega in najdaljšega možganskega živca, ki ga imenujemo vagus. Vagus namreč poteka iz možganov do črevesja in posameznih delov prebavil. Kar 90% serotonina, nevrotransmiterja, ki je odgovoren za naše počutje, se ustvari v črevesju in je ključno pogojen s stanjem črevesne mikrobiote.

Ob odsotnosti hranil mikrobi sproščajo toksine, ki povzročajo spremembe v našem počutju in lahko povečajo potrebo po hrani. Mikrobi vplivajo tudi na kanabionoidne in opioidne receptorje v črevesju in na receptorje za okus, kar povratno vpliva na naše prehransko vedenje.
Uživanje določenih kultur Lactobacillus dokazano znižuje tesnobnost in občutno izboljša razpoloženje.

Če želite obvladati svoja hlepenja po sladkem, najprej naredite red v vašem črevesju in nahranite dobre mikrobe s pravo hrano. Obenem pa se lahko nadejate tudi povrnitve dobrega počutja, spomina, koncentracije in več energije.

7 učinkovitih ukrepov, ki zmanjšajo željo po sladkem

Rezultate lahko dosežete zelo hitro. Potrebujete samo odločenost, nov nakupovalni seznam in pripravljenost na pozitivne spremembe.

1. Jejte raznoliko in zdravo hrano, ki bo hranila vaše dobre mikrobe. Naj bo bogata z vlakninami kot so sadje (borovnice, jabolka, maline…), zelenjava (brokoli, artičoke, zelje,…), stročnice, oreščki in semena. Privoščite si tudi veliko prebiotične in probiotične hrane. V kolikor bodo mikrobi in vaše telo dobili kakovostna hranila, ki jih potrebujejo, da boste imeli dovolj energije

2. Vašo mikrobioto podprite z večstopenjsko fermentiranimi EM napitki, ki imajo več deset sevov efektivnih mikroorganizmov in so izvrstna podpora za uglasitev mikrobioma, pestro sestavo mikrobiote in izboljšanje vašega razpoloženja.

3. Omejite vnos ogljikovih hidratov. Ogljikovi hidrati namreč zelo hitro dvignejo krvni sladkor, kar sproži izločanje inzulina, ki krvni sladkor zniža na normalne vrednosti. Zato je obrokom, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, potrebno dodati tudi maščobo in zdrave beljakovine. Jutranjim ovsenim kosmičem tako lahko dodate oreščke (orehe, mandlje,…) in semena (chia, lan, sončnična…).

4. Sladke prigrizke nadomeščajte z bolj zdravimi prigrizki. Kadar se pojavi neustavljiva želja po tortici, piškotih in podobnih sladkarijah, pojejte rajši sadje – jabolko, pomarančo,…ali grizljajte oreščke. Pomaga tudi, če popijete kozarec vode. Predvsem pa poskrbite za redne obroke, ki bodo vsebovali potrebna hranila, saj se boste tako izognili občutku sestradanosti in posledično prevelikim padcem krvnega sladkorja.

5. Začnite s telesno vadbo, vsaj 15 minutnim sprehodom na dan. Dokazano tudi gibanje zmanjša željo po sladkorju.

6. Zagotovite si dovolj spanca. Morda boste presenečeni ob spoznanjih, da pomanjkanje spanja zmanjšuje možganske aktivnosti in povzroča potrebo po vnosu dodatnih kalorij in izdatno poveča hlepenje za sladkorjem.

7. Odpravite vzroke, ki vam povzročajo stres in uravnovesite svoje življenje. Današnji stres ni povezan z bežanjem pred divjimi zvermi, ampak s stalno bitko s časom, stalnim dokazovanjem, nezmožnostjo postavljanja mej šefom, otrokom, partnerju… Ob kroničnem stresu je stalno povišan tudi hormon kortizol, ki dviguje krvni sladkor, povečuje apetit in okrepi željo po vnosu kalorij in sladkih pregreh. Uravnovesite svoje obveznosti, naučite se postaviti meje, reči »ne« in najdite sprostitev v sprehodih, meditaciji, jogi, glasbi in podobnih aktivnostih.



Viri literature:
Is eating behavior manipulated by the gastrointestinal microbiota? Evolutionary pressures and potential mechanisms; Joe Alcock, Carlo C Maley, and C Athena Aktipis, avg 2014

Gut microbiota functions: metabolism of nutrients and other food components: februar 2018, Ian Rowland, Glenn Gibson, Almut Heinken, Karen Scott, Jonathan Swann, Ines Thiele, Kieran Tuohy


Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio