B.rain I.mmune G.ut Solutions..." />

Intervju, dr. Henry Krah

01. 03. 2017 - Avtor Eubiosa
V prvih dneh februarja se je, pod okriljem IFOS-a (International Academy for Oxidative Stress), v Ljubljani odvijal seminar B.rain I.mmune G.ut Solutions, kjer sta gostovala dr. Marcus Stanton in dr. Henry Krah - dva izjemna nemška zdravnika, ki dosegata izredne rezultate v svojih praksah z uporabo metode bio-modulacije imunskega sistema in mikrobioma. Ob tej priložnosti je z dr. Krahjem nekaj besed spregovorila znana TV voditeljica, Katja Tratnik;

Dr. Krah, slišali smo nekaj impresivnih primerov iz vaše klinike - kakšen je pravzaprav vaš pristop do zdravljenja?


Izhajam iz uradne medicine in uporabljam dokazljive metode, ki jih lahko smiselno združujem za doseganje maksimalnih učinkov in rezultatov. To je dokaj individualno in se razlikuje od primera do primera. Vedno najprej pristopam s fizične ravni: ker je v 99-odstotkih potrebno najprej uravnati temeljne mehanizme delovanja telesa. Osnoven pristop za to je bio-modulacija, ki na nek način ponovno zažene naš fizični sistem. Podobno, kot računalnik – včasih ga je potrebno ponovno zagnati, da spet brezhibno deluje. Ko naš sistem deluje brezhibno, se zna tudi sam obraniti bolezni. To je prvi korak v mojem celostnem pristopu.

Sliši se precej preprosto – pa je res tako?

Je in ni. (smeh) Da sem prišel do vseh spoznanj in globljega razumevanja je posledica 40-ih let izkušenj, študija, izobraževanj, raziskovanj, prebiranja znanstvenih študij in preizkušanja, številnih mednarodnih konferenc in nenehnega razširjanja obzorij na vseh področjih in nenazadnje potovanj v različne dežele. Tudi vse to ne bi prineslo prave dokončne ideje, če na tej poti ne bi srečal pravih ljudi – profesorjev, znanstvenikov in vrhunskih strokovnjakov, s katerimi smo si izmenjevali izkušnje in skupaj z nekaterimi snovali nove rešitve. Šele na podlagi vsega tega je nastal naš pristop bio-modulacije, ki se je izkazal za izredno učinkovitega. Po določenem obdobju prakticiranja v naši kliniki sem začutil, da je to nekaj, kar si ne moremo lastiti, temveč moramo deliti – to je znanje, ki mora naprej med strokovnjake. Samo tako lahko pomagamo čim več ljudem. Ni potrebno, da vsi študiramo v isto smer in pridemo na koncu do iste točke – znanje je potrebno prenašati in omogočati, da na primer nekdo začne, kjer je kdo drug pred njim zaključil. To omogoča napredek in razvoj.  

Omenili ste, da k zdravljenju pristopate celostno – kaj konkretno to pomeni?

Pomeni, da glede na potrebe dodajam tisto, kar vidim, da bi lahko pripomoglo k celoviti rešitvi – v osnovi so to največkrat manjkajoča hranila, včasih je to sprememba v načinu prehranjevanja, drugič homeopatska informacija, velikokrat osteopatija, tretjič lahko psihološki dejavnik, ki ga je potrebno uravnotežiti. Velikokrat vse to oziroma še kaj več. A osnova je vedno ureditev fizičnega nivoja – bio-modulacija imunskega sistema in mikrobioma. Veliko lažje in celoviteje je od temeljev navzgor, kot obratna pot. Po mojih izkušnjah se edino tako lahko dosega celovite in dolgotrajne rezultate. 

V Ljubljani ste imeli tako seminar za strokovno javnost, kot tudi predavanje za ljudi, ki iščejo rešitve za samozdravljenje. Kakšni so vaši prvi vtisi? Kako ste bili zadovoljni z odzivom?

Vse več je zdravnikov in komplementarnih terapevtov, ki razumejo, da je človek celovito in večplastno bitje in da je zato potreben tudi takšen pristop za dosego trajnih rezultatov. Že samo na nivoju zdravljenja fizičnega telesa je potrebno celovito razmišljanje in povezovanje. Zdi se mi, da je bila večina prisotnih strokovnjakov na seminarju s točno takšnih zavedanjem – kar je zelo pozitivno. V posebno veselje mi je bilo nekaj pogovorov s tukajšnjimi kolegi iz urade medicine, ki prikimavajo našemu razmišljanju in jih pristop bio-modulacije izredno zanima. Obstaja odprtost in to predstavlja dobre temelje.

Glede splošne javnosti lahko rečem, da vedno pridejo odprti ljudje. Sicer bi želel na tem mestu še omeniti, da se v življenju držim japonskega principa modrih opic, ki sporočajo "ne vidim zlega, ne slišim zlega, ne govorim zlega in ne delam zlega”. Sam običajno povem, kar imam za povedati, potem ljudje slišijo in razumejo - ko je čas za to. Nekateri takoj, drugi potrebujemo malenkost dlje, prespati, mogoče slišati ponovno. Da ne bo pomote - tu ne govorim o udeležencih predavanj, temveč predvsem na splošno, ista zgodba je velikokrat s pacienti in dejansko z nami vsemi. Verjetno poznate rek, da učitelj pride, ko je učenec pripravljen. Včasih kdo potrebuje malenkost več časa, da vidi širšo sliko. S čimer ni nič narobe. Nikoli nikogar v nič ne prepričujem – je preveč drugih svetlejših izzivov in potrebni so koraki v te smeri.

Dejansko ste v Ljubljani prvič predavali izven "nemško govorečega sveta” – kakšni so vaši občutki?


Bral sem, da ste tu še do 19. stoletja govorili nemško – ne vem zakaj ste prenehali? Šalim se – počutim se odlično – Slovenija je čudovita, Ljubljana je lepa in veselim se ponovnega obiska. 
Edino kar so mi organizatorji morali pojasniti je, zakaj imamo seminar tik ob avtocesti (spet smeh). Naša klinika je na primer v mestu – to je najbolj praktično za paciente. Ko pa imam predavanja, seminarje in delavnice, gremo vedno drugam. Sam imam svojo seminarsko dvorano 100 km iz mesta – na pol v gozdu. Ko se človek izklopi iz vsakdanjih obveznosti in vrveža v okolici, je lažje prisoten v trenutku, lažje razume tematiko in si hitreje zapomni, torej odnese več znanja in boljšo izkušnjo. Ko pridem naslednjič v Slovenijo, upam da gremo ven iz mesta in stran od avtocest. Videl sem čudovite fotografije in želim videti še na lastne oči.

Zelo napredno in pozitivno. Kdaj se torej vidimo naslednjič v Sloveniji?


Rad imam pomladni čas in računam, da nam uspe tako. Glede na pogovore z udeleženci strokovnega dela je veliko zanimanje za poglobljene delavnice in konkretne protokole pristopa bio-modulacije pri posameznih diagnozah. V takšnih primerih običajno organiziram enodnevne delavnice v manjših delovnih skupinah. Smiselno je, da vsak udeleženec odnese konkretna nova spoznanja, ideje in načine, ki jih lahko implementira v svojo lastno prakso. Več kot bo znanja o bio-modulaciji med strokovnjaki, več ljudem bodo te rešitve lahko na voljo. dr. Henry Krah
je dr. medicine, specialist ginekologije, s široko paleto dodatnih izpopolnjevanj s področij tradicionalne kitajske medicine, EM terapije, nevralne terapije, osteopatije, kiropraktike, kineziologije, homeopatije, hipnoze, fizioenergije in drugih področij, ki jih uporablja tako za celovit pristop v svoji kliniki v Erfurtu (Nemčija), kot za številna strokovna izobraževanja in predavanja, ki jih izvaja za medicinsko in terapevtsko stroko v Nemčiji. 
* Podatki v tej vsebini so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.